Historisch lage rentevoeten

Het moment om te kopen?

Een goede rentevoet om je (tweede) woning aan te kopen, wie vindt het niet belangrijk? Gelukkig voor iedereen met vastgoeddromen staan de rentevoeten nu op een historisch laag niveau. Zo kan je tegenwoordig quasi gratis lenen én een enorme hefboom creëren op je investering in Spanje.

Staan de rentevoeten echt laag?

Jawel, een lening aangaan voor de aankoop van een huis of appartement was volgens de Immotheker nooit eerder zo goedkoop. Bovendien zit een stijging er ook niet meteen aan te komen.

Uiteraard zijn er verschillen afhankelijk van je persoonlijke situatie. Zo is een rentevoet van 1% voor een (aanpasbare) lening op twintig jaar tegenwoordig mogelijk op voorwaarde dat het aandeel van je eigen middelen bij de aankoop van de woning voldoende hoog is. Daarvoor ga je wel best uit van de situatie waarbij je minstens 20% van het totale aankoopbedrag zelf kan financieren.

Ga je voor een lening met een vaste rentevoet op twintig jaar, schommelen de rentevoeten tussen de 1,25% en 1,35%. Zit je in een goeie onderhandelingspositie, dan kan je volgens Immotheker zelfs tot 1,13% gaan. Kan je een kortere termijn aan? Dan zijn de tarieven nog lager en schommelen ze rond de 1%.

(Bron: Het Nieuwsblad & De Standaard, 11 maart 2020)

 

Gaan de rentevoeten zo blijven?

Het ziet er niet naar uit dat die rentevoeten vlug in stijgende lijn zullen gaan. Dat heeft alles te maken met de economisch moeilijke tijden tengevolge van het Coronavirus. In een dergelijk economisch klimaat lijkt het weinig waarschijnlijk dat de ECB op korte termijn de rente zou laten stijgen. Integendeel. 

Waarschijnlijk kunnen we dus nog wel even genieten van deze lage rentevoeten, maar hoelang precies valt uiteraard niet te voorspellen.

 

Is het dan een goed moment om te investeren?

Wij denken alvast van wel.

Opvallend is alavst dat, indien je nu kan lenen tegen een tarief van 1 procent, je eigenlijk geld aan het verdienen bent op je lening! De inflatie kwam het afgelopen jaar immers uit op 1,20%. Dus je betaalt minder rente dan de ontwaarding van het geld. Let wel, mogelijks zal de dalende economie ook hier een impact hebben op de inflatie (die in principe ook zal dalen), maar toch. Dat het een voordelig moment is om een lening aan te gaan, staat buiten kijf.

Koppel dat aan de nog steeds stijgende vastgoedprijzen in de Costa Blanca en Costa Cálida, de mogelijkheid op een mooi huurrendement en een fiscaal voordeel voor je tweede verblijf, dan is de rekening snel gemaakt. Investeren in Spanje is een rendabele aangelegenheid en via een lening kan je het rendement op je eigen middelen uitstekend leveragen! 

Interesse? Bekijk dan snel hier ons aanbod!

 

Gerelateerde berichten

Verhuren in Communidad Murica?

Wil je investeren in Spaans vastgoed? Wil je je Spaanse eigendol verhuren? Dan zijn er een aantal zaken waar je zeker moet op letten! Meer weten?

De vrijstelling van Spaanse huurinkomsten met ‘progressievoorbehoud’. Wat is dat?

Waar worden je Spaanse huurinkomsten nu belast? En moet je deze nu zowel in België als in Spanje aangeven. We leggen het even uit. Meer weten?

Waar moet je op letten als je koopt in Spanje?

Een huis kopen in Spanje is niet zonder uitdagingen. Gelukkig kom je met een goede begeleiding al een pak verder. Lees hier onze tips om zonder problemen een woning aan te kopen in Spanje. Meer weten?

Zullen we samenwerken?