De kosten

Welke kosten brengt de aankoop met zich mee?

Vergelijkbaar met een aankoop in België en Nederland betaal je BTW (bij nieuwbouw) of registratierechten (bij een bestaande woning), notariskosten en de kosten van je advocaat. Het goede nieuws is wel dat deze kosten bij een nieuwbouw doorgaans lager uitvallen dan in België en Nederland. Je moet er rekening mee houden dat je bovenop de aankoopsom ongeveer 13% tot 14% kosten dient te betalen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Wat zijn de kosten voor het bezitten van een woning in Spanje?

De precieze kosten zijn voor iedereen anders. Dit hangt immers af van een aantal factoren, zoals het type woning dat je hebt gekocht, de gemeente waarin deze is gelegen, maar ook van jezelf. Gebruik je de woning als tweede verblijf, verhuis je naar Spanje of ga je verhuren? Hieronder geven we je alvast een overzicht van kosten waar mensen vaak mee geconfronteerd worden. Wil je nagaan wat er voor jou van toepassing is? Vraag het ons gerust!

Onroerende voorheffing

De ‘Impuesto sobre Bienes Inmeubles’ (IBI) is een vorm van onroerende voorheffing. De precieze percentages variëren per gemeente, maar bedragen in principe tus sen de 0,4 % en 0,9% op de kadastrale waarde van het onroerend goed.

Spaanse inkomstenbelastingen

Dit is uiteraard sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Gebruik je de woning als tweede verblijf? Dan betaal je de ‘Impuesto de no residentes’ (IRNR).

Je moet jaarlijks 1,1% of 2% van de kadastrale waarde van de woning aangeven, waarop je 19% belasting betaalt. Verhuur je de woning? Dan betaal je 19% op je netto-huurinkomsten. Koop je de woning via een vennootschap of verhuis je naar Spanje? Dan zit het weer anders in elkaar. Contacteer ons gerust voor wat meer uitleg.

Spaanse patrimoniumbelasting

Daar moet je je eigenlijk niet veel zorgen over maken. Spanje kent wel een vermogensbelasting die ook het Spaanse vastgoed treft (de ‘Impuesto de Patrimonio’), maar de vrijstellingen zijn zo ruim dat de meeste mensen hier niet door getroffen worden. Wil je zeker zijn? Vraag het ons gerust. Immo Linea Spanje is er om jou te informeren.

Afvalbelasting

Dit hangt af van het type woning, maar je mag rekenen op ongeveer € 100 à € 200 per jaar.

Residentiekosten

Indien je jouw woning in een residentie hebt gekocht, dien je in de meeste gevallen een gemeenschappelijke kosten te betalen. Dit is afhankelijk van het type woning, maar ook van de diensten die de residentie voorziet.

Fiscale begeleiding na aankoop

Of je nu een Spaanse inwoner wordt of er slechts een tweede verblijf hebt, je bent verplicht om een Spaanse aangifte in te dienen. Dit kan je zelf doen (dan is het gratis) of door je Spaanse fiscale advocaat laten doen, wat je ongeveer € 150/jaar kost. Welke optie je ook kiest Immo Linea Spanje zet je graag op weg!

Belasting in België en Nederland op het bezitten van een tweede verblijf in Spanje

Blijf je een Belgische of Nederlandse inwoner, dan moet je Spaanse huis ook vermeld worden in je aangifte. De belastingimpact is echter gering (en soms onbestaand) aangezien België en Nederland de inkomsten uit je Spaanse eigendom moet vrijstellen. In sommige gevallen kan je zelfs een fiscaal voordeel behalen met je Spaanse eigendom! Benieuwd? Kom er eens met ons over praten. Immo Linea Spanje geeft je graag alle info.